NIEUWS

De Scheepmakerbeker graag naar echt boek

De Scheepmakerbeker graag naar echt boek

Nico Scheepmaker is de reden dat Linkeballen bestaat. Zonder de beste sportschrijver aller tijden had je nu naar een wit scherm zitten kijken. Het schijnt zelfs dat Nico Dijkshoorn helemaal geen Nico heet, maar zijn naam heeft veranderd om serieus genomen te worden. We zouden Nico graag willen eren met een prijs, een cup, een beker. Maar dat hoeft niet, want naar Scheepmaker (waarom turft niemand meer tijdens een voetbalwedstrijd?) is de literartuurprijs onder de sportjournalisten vernoemd: de Nico Scheepmakerbeker. De prijs voor het beste sportboek van het jaar uitgereikt door een jury en door de lezers. Op 18 april worden de bekers weggegeven, sinds kort kan er ook gestemd worden door het publiek. Er waren jaren dat de winnaar al lang bekend was (Je hebt het niet van mij van Marcel van Roosmalen in 2006 en 1974, Wij waren de besten van Auke Kok in 2004), dit jaar wordt het moeilijker. Favoriet bij de jury zijn vaak de stoeptegels die worden uitgeven door Matty Verkamman (winst in 2007 en 2008), maar dat zijn geen boeken. Boeken zijn om te lezen, niet om plaatjes te kijken. Waar is Wally krijgt toch ook niet de Nobelprijs voor de literatuur? Iemand wel eens de 3,4 kilo wegende biografie over Willem van Hanegem mee naar bed of het strand genomen? Het bad? Jan Mulder en Guus Hiddink maken dit jaar een grote kans met hun onleesbare biografieën, al haalden de boekwerkjes niet de shortlist van de jury. Linkebal daarom verder voor een bindend stemadvies voor de publieksprijs van Nico Scheepmakerbeker 2010. Wij maakten een lijstje.


Sport in de oorlog. Meer verzetje dan verzet - Ad van Liempt en Jan Luitzen
In Noorwegen stopte iedereen uit protest tegen de Duitse bezetting met sporten. In Nederland werd er vrolijk doorgesport onder leiding van onze oosterburen. Mooie en opmerkelijke bundeling verhalen over Nederland in oorlogstijd.

Toptrainers: Kijken in de ziel - Coen Verbaak
Boek naar aanleiding van gelijknamige televisieprogramma. Jammer dat er geen montage zit in het boek. Wij lagen dubbel toen we Willem van Hanegem zagen verkondigen dat een trainerscursus nergens voor nodig is, terwijl een seconde later Foppe de Haan precies het omgekeerde zegt. Al heeft Van Hanegem natuurlijk wel ooit een sigaret opgestoken van zijn lessen in Zeist. Het boek is bloedserieus en super interessant.

Matten 7: Vrouwen en schaken - Dirk Jan ten Geuzendam
Een special van het schaakmagazine Matten over vrouwelijke schaaksters. Van Judit Polgar, Corry Vreeken, Fenny Heemskerk, de Benschop Twins tot de mysterieuze mooie Franka van der Loo. Nog nooit van gehoord? Maakt niet uit. Vrouwen die schaken zijn sowieso fascinerend.

Wie de trui past trekke hem aan - Maarten Ducrot
De reden laat zich raden. Maarten Ducrot is niet voor niets onze zelfverklaarde peetvader van Linkeballen. Maar het boek is uiterst leesbaar, informatief en na een paar dagen weer uit. Autobiografie van een renner die veel beter was dan dat hij zelf ooit gedacht heeft.

Naar het land van Water en Zeep - Gijs Zandbergen en Reinier Honig
Samenwerking tussen journalist Zandbergen en wielrenner Honig. Zandbergen gaat op zoek naar de ware Reinier Honig, een Noord-Hollandse coureur in Italiaanse dienst, terwijl hij ook zijn eigen bevindingen laat schrijven. Openhartig werk over de zo gesloten wielerwereld.

Gelinkte afbeeldingen

  • De Scheepmakerbeker graag naar echt boek
Schrijvers in Nieuws  op 22 mrt om 08:29 | Reageer

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Wees de eerste om te reageren.

Post Comment

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above:

Copyright 2010 door Linkeballen
  -  Inloggen