NIEUWS

Peter van Vossen - Brandweerslang

Huisdichter van Linkeballen, Nonno Panini brengt in de rubriek 'Voetbalplaatjespoëzie' onregelmatig een ode aan een Paniniplaatje uit het verleden. Nonno's Linkeballen-dichtbundel nadert zijn ontknoping. Na eerdere virtuoze gedichten over onder meer Hennie Meijer, John van Loen, Ron Jans en Hans van Breukelen dichtte hij vandaag over Peter van Vossen.

Peter van Vossen (Zierikzee, 1968) begon zijn profcarrière in België. Na drie succesvolle seizoenen bij SK Beveren kwam hij in 1992 bij Anderlecht terecht. Ajax-trainer Louis van Gaal was gecharmeerd van de buitenspeler en haalde Van Vossen voor 7 miljoen gulden naar Amsterdam. Met Ajax won hij in 1995 onder meer de Champions League, maar was geen basisspeler. Ook bij Oranje was hij vaak invaller. Hij kwam tot 31 interlands. Zijn belangrijkste goal maakte hij op Wembley tegen Engeland. In de wedstrijd waar Jan Wouters met een elleboogstoot Paul Gascoigne vloerde, maakt hij koud in het veld uit een penalty de 2-2 waardoor Nederland zich plaatse voor het WK 1994 in de VS. Van Vossen speelt op het WK 1994 en Frank Rijkaard selecteert hem 6 jaar later ook voor Euro 2000 en brengt hem in de halve finale tegen Italië verrassend in.
In 1995 gaat Van Vossen samen met John van den Brom naar Istanbulspor, waar Leo Beenhakker en Fritz Korbach de trainer zijn. Door een salarisachterstand mogen de twee Nederlanders transfervrij vertrekken. Van Vossen verkast naar Glasgow Rangers totdat Feyenoord de geboren Zeeuw in 1999 naar Rotterdam haalt. Met Feyenoord wordt Van Vossen landskampioen in 1999, maar na 2 seizoenen raakt de aanvaller op het tweede plan. Hij gaat naar De Graafschap, wijkt uit naar de amateurs van Bennekom en keert nog even in het betaalde voetbal terug om Vitesse niet te laten degraderen. In 2004 stopt de aanvaller. Peter van Vossen was tot voor kort trainer bij Fortuna Sittard en hij kent alle nummers van Marco Borsato uit zijn hoofd.

Lees nu het gedicht: Brandweerslang

Wie durft
Als iedereen naar beneden kijkt
Niemand zijn hand op steekt
Peter van Vossen  

Koud in het veld
Matje dansend in de wind
Linkerhoek, Linke Soep
Lepel maar van het randje als het te heet is

Gooi je handen maar in de lucht
Til de wind maar op
Twee keer snel achter elkaar
Zet iedereen maar in brand

Koelbloedigheid van de brandweerslang
Als iedereen in de fik staat
Krullenbol aan de Bosporus
Wanneer komt die corner?    

Zweep dat publiek maar op
In Beveren of Brussel
Rotterdam of Doetinchem
Wordt iedereen warm van Zeeuwse nuchterheid
Nonno Panini in Voetbalplaatjespoëzie  op 1 apr om 09:02 | Reageer

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Wees de eerste om te reageren.

Post Comment

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above:

Copyright 2010 door Linkeballen
  -  Inloggen