NIEUWS

Cruijf, Hendrik Johannes, fenomeen

We zeiden het al eerder, zonder sportjournalist Nico Scheepmaker had de website Linkeballen niet bestaan. En zonder Johan Cruijff al helemaal niet. De beste sportschrijver (bekend van de beker) en de beste voetballer van Nederland (bekend van nummer 14) ontmoeten elkaar in het boek Cruijff, Hendrik Johannes, fenomeen, het beste sportboek dat ooit in het Nederlands geschreven is.

Dus vergeet alle krantenbijlages, alle tranen van Frits Barend, alle gedichtje van Henk Spaan en ren naar de plaatselijke boekwinkel. Ren dan weer terug naar huis om het boek op Marktplaats te bestellen, want een recente druk is helaas niet beschikbaar. Koop het meest recente exemplaar (Scheepmaker overleed in 1990) en laat je meevoeren door de verhalen die de journalist optekent in de officieuze biografie over het fenomeen. Of zoals Cruijff het zelf heeft gezegd: "Ik heb mezelf aangeleerd: goeie dingen die over je geschreven worden, gaan altijd over iets wat gebeurd is."

Scheepmaker schrijft hoe Cruijff als mens, als voetballer en als vedette wordt geboren. Wie hem van scharminkel heeft omgetoverd tot een atleet. Hoe zijn naam geschreven dient te worden (Cruyff of Cruijff?). Wat de Vijf Gulden Handelingen zijn. Over zijn blessures, zijn drie mooiste goals, zijn bijgeloof, zijn rugnummer. Wordt het fenomeen geturfd en en gewogen. En probeert de schrijver op een hoogst gecompliceerde manier aan te tonen met welke componist Cruijff vergeleken moet worden. Zelfs Jopie's favoriete boek, ' Klop maar op 'n deur' van Willard Motley wordt aan een analyse onderworpen. Over Ajax, Barcelona en Feyenoord. Over hoogte- en dieptepunten. Vijftig hoofdstukken topjournalistiek die je nog meer aan de beste voetballer en trainer van Nederland doen terugverlangen.

 
Schrijvers in Nieuws  op 29 mrt om 21:28 | Reageer

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Wees de eerste om te reageren.

Post Comment

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above:

Copyright 2010 door Linkeballen
  -  Inloggen