NIEUWS

Linkeballen-2: Het sportieve schaduwkabinet


Nog geen half jaar na het vallen van het sportieve schaduwkabinet Linkeballen-1, maakt Premier Clarence Seedorf zich op voor een tweede termijn. Want de nieuwe ministers van Rutte II kunnen dan wel weten hoe je een partijtje ping-pong-diplomatie speelt op het Binnenhof, verder dan een spelletje campingbadminton zijn hun werkelijke sportieve aspiraties nooit gekomen. Hoog tijd dus voor een nieuw sportief schaduwkabinet, met ministers en staatssecretarissen die kunnen sporten met alle wetten!

Algemene zaken
Minister-president: Clarence Seedorf
Koningin: Annette Gerritsen

Ook voor Premier Clarence was er een ongekende herverkiezing. Kwam Ruud Gullit dicht in de buurt van Nelson Mandela door zijn gouden schoen aan hem op te dragen tijdens zijn periode op Arjen Robben-eiland, Premier Clarence is dergelijke ijdeltuiterij, nadat hij zijn grootste valkuil de 11-meter heeft afgezworen, allang ontgroeid. Clarence Seedorf, de glimlach zelve, ís namelijk de Nederlandse Mandela. Het is voor de vroegwijze en koersvaste ‘El Presidente’ tijd om te gaan oogsten met zijn nieuwe kabinet. Een sinecure voor onze premier: succes is zijn keuze. Met de kabinetsslogan ‘Deze wedstrijd moeten we winnen’ kreeg hij niet alleen van de immer populaire en liefkozende Koningin Annette – niemand die charmanter kan zwaaien naar het volk – de zegen, maar hij wist vooral de blits te maken door vanuit zijn kantoor in Rio de Janeiro de volgende sportieve ministers en staatssecretarissen samen op het bordes te krijgen.

Binnenlandse zaken
Minister: Wesley Verhoek
Staatssecretaris: Raemon Sluiter

Wie na een paar uur over de grens al terugverlangt naar Den Haag is geknipt voor het Binnenhof. Met de Haagse bluf van Wesley Verhoek op Binnenlandse zaken krijgt Linkeballen-2 een honkvaste regent in huis die geen moeite hoeft te doen om zijn kilometervergoeding tot het minimum te beperken. Na zijn stedentrip in Nottingham krijgt Wesley Verhoek de rest van zijn leven al heimwee op de vakantiebeurs. “Vakantie? Niet voor mij! Je verbrandt al in de folder,” aldus de benjamin van de ministerraad, die met al zijn overuren op het Binnenhof altijd een thuiswedstrijd speelt. Staatssecretaris Sluiter haalde alle vier zijn ATP-finales op vaderlandse bodem en weet dus als geen ander hoe je binnenlandse zaken doet. Het eerste agendapunt van De Sluit: de bedrijfskantine! De Sluit zal niet alleen stelselmatig controleren of de soep van de dag niet naar gravel smaakt, maar vooral in de gaten houden of de dienstdoende ober een goede service heeft.

Buitenlandse zaken
Minister: Leo Beenhakker
Staatssecretaris: Anni Friesinger

Van Volendam tot Guadalajara, van Saoedi-Arabië tot Trinidad en Tobago, van Istanboel tot Leeuwarden. Voor Buitenlandse zaken heb je een man nodig met het inzicht, het verleden, de reputatie! Don Leo weet als geen ander hoe het Nederlandse erfgoed in het buitenland veilig wordt gesteld. Met aanvallende intenties, zonder gras tussen de tenen maar nog immer lurkend aan een sigaar, zal Beenhakker - diplomaat in hart en nieren- zich zuchtend en steunend door nieuwe landen en culturen bewegen. Voor vrolijk tegenwicht aan Don Leo’s ochtendhumeur, opperen we Fräulein Anni Friesinger als staatssecretaris. De Prinses Maxima van de Nederlandse sportwereld, de voormalig schaatsdiva met Duitsen bloed, die uitsluitend stickertjes op haar inburgeringsdiploma heeft en die al een Nederlandse boer gevonden had voor Yvon Jasper zich ermee ging bemoeien, zorgt zelfs voor een lach op je gezicht bij temperaturen onder nul. Anni Friesinger, Frits. Daar wordt zelfs Don Leo niet moe van!

Defensie
Minister: Bert van Marwijk
Staatssecretarissen: Mark van Bommel en Nigel de Jong

Greep hij in het vorige kabinet nog nét naast deze ministerspost, in Linkeballen-II is 'BundesBertje' van Marwijk wel van de partij. De eminent-grise had wat tijd over na terugkomst uit Charkov (bij Gdansk stiekem linksaf) en prompt grijpt Seedorf zijn kans. Met Van Marwijk haalt hij een minister binnen die zichzelf én zijn onderdanen immer defensief opstelt. Bovendien manifesteerde hij zichzelf de afgelopen jaren als iemand die vasthoudt aan zijn principes. En dat heeft dit land nodig! Iemand die zelfs tegen Liechtenstein nog met twee controleurs op het middenveld speelt, kan ongetwijfeld ook het falende JSF-beleid met hand en tand verdedigen. Het zal dan ook niemand verbazen dat Van Marwijk niet één, maar twee staatssecretarissen als controleurs opstelt. Better safe than sorry met Van Bommel en De Jong als linker- en rechterhand.

Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Minister: Ranomi Kromowidjojo
Staatssecretaris: Royston Drenthe

No spang, een vleugje Surinaamse relaxmentaliteit op Sociale Zaken. En zo hoort het! Waar wij in Nederland standaard de luxaflex potdicht hebben en het liefst de deurbel onder stroom zetten als de schoonfamilie langs komt, staat in Paramaribo de familie centraal. Socialer kan het bijna niet. Tenzij je Ranomi Kromowidjojo heet en al twee keer tot 'Twitterkoningin' bent benoemd. Meer dan 80.000 volgers op Twitter en één van de grote sterren van de Twittergames in Londen. Ja, deze Groningse weet alles van Sociale Zaken! Ze wordt bijgestaan door een ervaringsdeskundige op Werkgelegenheid: Royston Drenthe. Leurt al maanden tevergeefs langs verschillende clubs, maar premier Seedorf durft het aan met deze vrolijke Frans. Zet, uit angst voor stukjes stift op zijn truitje, zijn paraaf op beleidsstukken louter met potlood. Wil desnoods zijn gouden gebit inleveren om gaten in de begroting te dichten.

Economische Zaken en Landbouw
Minister: Totilas
Staatssecretaris: Fatima Moreira de Melo

Een paard hoort in de wei, maar een wonderhengst van 15 miljoen op het bordes. Dressuurkanon Totilas weet als geen ander de mores van het boerenerf en de stal te combineren met economische daadkracht: precies wat dit kabinet nodig heeft. Is bovendien geen ster in draaikonten, tenzij je die rondjes door de piste (zijn draaicirkel doet aan Mark van Bommel denken) echt als pirouettes wilt verslijten. Met pokerster en ex-bankendeskundige Fatima Moreira de Melo als Sancho Panza aan zijn zijde, draaft Totilas in gestrekte Piaf richting Trèveszaal, alwaar de bode een extra doos suikerklontjes heeft klaargezet. Met de vlakke hand, jongens! Intussen gaat de oppositie bij Edward Gal te rade hoe je dit wunderpferd het best kunt bespelen.

Wonen en Rijksdienst
Minister: Quinty Trustfull
Staatssecretaris: Marc Lammers

Woningmarktcrisis? Hypotheekrenteaftrek? Scheefhuurders? Niets wat een paar likjes mintgroene verf, een stel pluche kussens en wat geurkaarsen niet kunnen oplossen. Tenminste, als we de Minister van Wonen - voetbalvrouw, surrogaatmoeder van Arantxa Rus en Eigen-Huis-En-Tuinpresentatrice Quinty Trustfull - mogen geloven. Iedere zaterdag tussen zes en zeven bezweert ze samen met kluskamper Thomas en bloemenbink Lodewijk iedere wooncrisis die op haar pad komt. Manlief Orlando, onderdeel van de fluwelen revolutie bij Ajax, kan haar mooi vertellen hoe je een vastgeroest instituut moet hervormen. Iets waar staatssecretaris Rijksdient en hockeytrainer Marc Lammers mee gaat helpen. Bewapend met ijswatertonnen en een viewmasterbril waarmee je de vorige bestuurlijke reorganisatie nog rustig terug kunt kijken, gaat Lammers zorgen voor vernieuwing in het ambtenarenapparaat. Strafcorner!

Justitie en Veiligheid
Minister: Badr Hari
Staatssecretaris: Bas Verwijlen

Het ultieme duo voor dit departement is natuurlijk Bassie en Adriaan, maar acrobatiek wordt tot op heden niet als topsport gezien. Gelukkig heeft 'El Presidente' twee prima vervangers gestrikt. In the red corner vinden we de spierballen van minister Badr Hari. Kent als ervaringsdeskundige de rechtszaal van binnen en van buiten. Weet wel raad met minimumstraffen en schijnt het volgende ministeruitje al geregeld te hebben: gezellig met z'n allen in de VIP-box tijdens Sensation White. Dan kan staatssecretaris voor Veiligheid en musketier Bas Verwijlen mooi zijn wedstrijdpak aanhouden. Schermde aanvankelijk met interesse uit het bedrijfsleven, maar kiest er toch voor om de degens te kruisen met de oppositie in de Tweede Kamer. Bonus is zijn ervaring als politieman. Die pet past ons immers allemaal. En garde!

Volksgezondheid, welzijn en sport
Minister: Mart Smeets
Staatssecretaris: Ria Visser

'A glass a day, keeps the doctor away' zo luidt de tegeltjeswijsheid over rode wijn. En wie houdt zich daar beter aan dan ankermastodont Mart Smeets? Bovendien houden zijn wintertruien iedere verkoudheid buiten de deur. Een minister die aan zorgpreventie doet, is wel zo fijn in deze moeilijke tijden waar het eigen risico sneller stijgt dan het aantal getuigenissen tegen Lance Armstrong. Daarover gesproken: Minister Mart stond ooit dichtbij Armstrong, de grootste pillendraaier uit de sporthistorie. Misschien dat hij met z'n oude connecties nog voor een flinke kwantumkorting op medicijnen kan zorgen? Als sterke vrouw naast De Mart kiezen we voor Ria Visser. Oud-sportster met een mening, gezonde blosjes op de wangen en verstand van wat goed is voor De Mart. Dat kan niet meer fout!

Infrastructuur en milieu
Minister: Co Stompé
Staatssecretaris: Dick Advocaat

Tingelingeling! Daar komt tram 14 aan op het Binnenhof, met Minister Co Stompé aan het stuur, die pijlsnel de portefeuille voor Infrastructuur voor zich opeiste, toen Ronald Koeman, die ook alles weet van langskomende treinen, vertraging had. Bladeren op de rails of niet, het OV is bij de ‘matchstick’ in goede handen. Naar verluidt is het eerste plan van de oud-trambestuurder om alle machinisten van boordreclame te voorzien en de maximumsnelheid op de snelweg van 130 te verhogen naar onehundredandeightie! Over de slechte wissels bij de NS zal Co zich laten bijstaan door vaste adviseur Gerard Kemkers en zijn staatssecretaris Dick Advocaat, die  niet alleen veel affiniteit heeft met slecht wisselbeleid, maar zich ook thuis voelt bij de portefeuille van milieu. De goed gevulde eigen portefeuille van Dick is immers van uienleer: elke keer als hij erin kijkt, schieten de tranen in zijn ogen.

Financiën
Minister: Aad de Mos
Staatssecretaris: Ronald Florijn

Een voetbaltrainer die zelfs in het armlastige Griekenland nog een afkoopsom weet los te peuteren is de perfecte man op Financiën. 'Koning van Kavala' Aad de Mos kan zo extra gewicht in de schaal leggen bij topoverleggen in Brussel. Bovendien is hij een onnavolgbaar rekenwonder, die er creatieve methoden op na houdt. Ook geen overbodige luxe in tijden waar er meer gaten in de begroting zitten dan in de defensie van Vitesse ten tijde van Aad's bewind. "Mevrouw de voorzitter, zoals de heer Roemer weet, is twaalf plus negen keer drie... sta je op zeven. Duitsland uit, is drie, Frankrijk vier. 21 is vijf en voor verdere details kunt u zich wenden tot mijn staatssecretaris." Voor die klus is oud-peddelaar en Olympische legende Ronald Florijn gestrikt. Naast dat hij uitstekend kan roeien met de riemen die hij heeft, moet zijn achternaam de grootste Euro-sceptici de mond kunnen snoeren.

Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Minister: Louis van Gaal
Staatssecretaris: Co Adriaanse

Het bulderend gezag blijft gehandhaafd op het ministerie van Onderwijs met twee gymleraren die zelf nog weten hoe je een vogelnestje maakt. Met de ouderwetse liniaal in de hand zal ijzeren tucht en orde heersen in het klaslokaal. Daar staat tegenover dat minister Van Gaal vanuit het totale-mens-principe van elke moeder de verjaardag weet en ze ook allemaal persoonlijk zal feliciteren. Naast de gymles en het vak ‘dichten voor beginners’ keert de voorleesmoeder terug op alle scholen, met die kanttekening dat alleen uit ‘de visie van Louis van Gaal’ mag worden voorgelezen. Buitenlandse talen worden onder Van Gaal afgeschaft, al was het alleen maar omdat de nieuwe minister uit ervaring weet dat als ze je over de grens niet verstaan, je gewoon wat harder moet schreeuwen. Op gezag van staatssecretaris Adriaanse keert het woonerfvoetbal terug in het speelkwartier en worden kinderen na schooltijd op willekeurige locaties gedropt waarna ze zelf naar huis mogen lopen. Met de traditie om zakjes paprikachips uit te delen bij verjaardagen wordt gebroken. Het vervangende verjaardagspel ‘paaseieren zoeken’ mag alleen door de juffen en meesters worden getolereerd, mits ze kunnen garanderen dat er niets gevonden wordt.

Buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking
Minister: Foppe de Haan
Staatssecretaris: Churandy Martina

Met een bondscoachschap van de Polynesische archipel Tuvalu (bij de Salomonseilanden rechtsaf, daar nog eens vragen) is ontwikkelingssamenwerking wel besteed aan Trainer Foppe, die met een sporttas vol pompeblêdden de Nederlandse VOC-mentaliteit uitstekend kan overbrengen op wie daar om verlegen zit. En wie Foppe zegt, zegt Friesland en zeg je Friesland dan zeg je Churandy Martina, ons beste exportproduct sinds stroopwafels en hagelslag en die vorig jaar zelf buitenlandse handel werd voor onze medaillespiegel. De eerste reactie van Churandy op zijn staatssecretarisschap was positief: “Ik ben blij, man” liet hij aan een achteruitlopende Joep Schreuder weten. Churandy en Foppe: wij denken 2-0!

 
Lotsy in Nieuws  op 5 nov om 10:06 | Reageer

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel. Wees de eerste om te reageren.

Post Comment

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

Website

CAPTCHA Afbeelding
Enter the code shown above:

Copyright 2010 door Linkeballen
  -  Inloggen